
      
 

 Notes from the April 15th Conference call with Tom Connor  
 
Q: Would be curious to know if there is any work in progress (including work by any HD 
manufacturers) on evaluating current practices or developing new practices for managing HD 
releases/spills including:  

• deactivation of HD;  
• rapid field monitoring (air or wipe); and  
• containment including the effectiveness of products currently in use (e.g. Green Z) on 

volatile agents? 
 A: We have looked at this there are so many different classes. You would never find an agent 
that would be able to do this. You could find and develop an universal cleaning agent and there 
are a couple of agents on the market, for cleaning agents. If there is a spill this could be for a 
hand full of drugs 
I do not know what Green Z is. 
 
Q: Will Oncology offices, who mix or compound their own Chemotherapy drugs, be required to 
have a Clean room? If so, which class must it be? (A biological safety cabinet will be used for all 
mixing). 
A: These are the USP 787 standards. I am on a panel that is reviewing this USP and we plan to 
complete the USP 787 sterile compounding in 2015. 
 
Q: If a clean room is required, will a buffer or anteroom be required?  Will there be new rules or 
regulations on storage of antineoplastic agents? 
A: I do not know and I can’t answer that. 
 
Q: Why doesn't NIOSH provide a document with the rationale for adding each med to the list 
(e.g., clonazepam?)  
A: If there are specific questions on specific drugs we could provide if they ask us. Please send 
questions to veda.mccall@lni.wa.gov and they will be forwarded to NIOSH. We try to keep this 
as simple as possible. It would be too messy if we did this. We will do a better job in the future. 
 
Q: Why doesn't NIOSH provide recommendations on PPE/handling precautions based on risk 
level (e.g., do you expect us to handle oral carbamazepine in the same fashion as oral 
cyclophosphamide?)? 
A: This is addressed in the 2012 update, it will be in the 2014 update and it will be expanded in 
the future. 
 
Q: Please explain this statement from the 2012 NIOSH Hazardous Drugs List: “In addition to 
using the list of hazardous drugs presented here, each organization should create its own list of 
drugs considered to be hazardous.”   Does this mean: 
a. At a minimum, organizations should include all “NIOSH List” meds on their hazardous drugs 
list (if the meds are on formulary).   – OR – 
b. Just because a formulary med is on the NIOSH list does not mean it has to be on the facility’s 
hazardous drug list. If the facility decides the risk from a med is low (e.g., clonazepam is rarely 
split/crushed and the manufacturer does not consider it hazardous), they can exclude it from their 
list.  



  

 
A: NIOSH can only recommend facilities create their own list of drugs. If a facility adds a drug 
to their own list, they would have to address it. 
 
Q: OSHA’s HCS  rule says:  “The HCS only applies to pharmaceuticals that the drug 
manufacturer has determined to be hazardous and that are known to be present in the workplace 
in such a manner that employees are exposed under normal conditions of use or in a foreseeable 
emergency [OSHA Interpretation Letter, (1994, March 3)].“  Why doesn’t NIOSH agree? 
Q: “There are exemptions to the standard such as: Drugs that are in solid, final form for direct 
administration to the patient, e.g., tablets, or pills [29 CFR 1910.1200(b)(6)(vii)].” Does NIOSH 
agree? 
A: There is a way that the manufacture could. There is a lot more information on drugs now. 
Drugs in solid form do not usually provide a hazard.  OSHA has probably changed their view. 
 
Q: “Final form exemption would also apply to tablets or pills that are occasionally crushed, if the 
pill or tablet is not designed to be dissolved or crushed prior to administration.  Consumer 
products that are subjected to the labeling requirements of the terms as defined in the Consumer 
Product Safety Act and the Federal Hazardous Substances Act [29 CFR 1910.1200(b)(5)(v)].” 
What is the definition of “exposure” as used in OSHA’s Record Retention rule? Does routine 
compounding of chemo constitute “exposure” or does this only apply to cases where there has 
been spill/obvious exposure? 
Q: OSHA: “Any workplace exposure record created in connection with HD handling shall be 
kept, transferred, and made available for at least 30 years and medical records shall be kept for 
the duration of employment plus 30 years in accordance with the Access to Employee Exposure 
and Medical Records Standard (29 CFR 1910.1020).108”   
A: I have been under the impression that it has been done. 
 
Q: On page 10 of NIOSH alert of 2004, the recommendations start with hazard assessment it 
then goes into other recommendations: 

• Disposable gloving 
• Transfers in hoods 
• Etc. 

Was the intent that the recommendation be implemented as needed (determined by the hazard 
assessment.) 
Q: Would you have to use full PPE if a drug is coated?  Does the drug list all formulations of 
each type considered hazardous?  Many pose almost no hazard if in capsule or bubble packs or 
coated. 
A: The 2012 update on page 3 addresses this is one area.  We need to expand on this information 
and provide more guidance.  
 
Q: I understand that NIOSH is publishing a new haz drugs list in 2014. Can you share any 
information about the proposed changes?  
A: We are trying to go through the FDA warnings every two years. Public comments start with 
250 drugs and we then whittle that down. We will be posting a group of drugs in May and the 
public can then comment before it goes on the register.  The original list in 2004 was a borrowed 
list. Most of the drugs were intravenous drugs and antiviral drugs. A few drugs may come off of 
that list.  
 



For the public’s safety the FDA has now developed a series of codes in order to make a 
distinction between “fluid transfer devices” and truly “closed system transfer devices”. 
 
Q: Is NIOSH going to circulate information regarding the new (ONB) code assigned by the FDA 
to Closed System Transfer Devices? (FDA document attached) 

• The new “ONB” FDA clearance was based on three criteria:  
• No escape of hazardous drug or vapor concentration 
• No transfer of environmental contaminants 
• Prevention of microbial ingress.  
• Please reference the attached document. 

A: I am not sure what to make of this ONB code. We do not know how this got through and I do 
not know how to respond to this right now.  We will update in the next year or two. 
 
Q: What about the drug list are all drugs  
A: We actually look at the generic compound. When we do the analysis we just look at the 
compound, basic characteristics.  We make our list based on a hazard analysis and not the form 
of the drug. Any drug that has a safe handling warning automatically goes in the list 
 
Q: Could you let us know what your current research initiatives have a project looking at 
exposures in operating rooms.  
A: We are looking at updating 2014 Hazardous drug list. 
  
Q: Would NIOSH ever look at making Closed System Transfer Device usage mandatory, as an 
adjunct to wearing PPE? 
A: That is a difficult question.  We would consider it but the most we could do is recommend it.  
 
Q: Just to clarify, I accessed the information for my earlier question about the discrepancy with 
the oral, solid medication exemption on OSHA’s HCS (Hazard Communication Standard) and 
NIOSH recently from this OSHA website: 
http://www.osha.gov/SLTC/etools/hospital/pharmacy/pharmacy.html 
From what I heard, it appears that info may be outdated??       
A: I believe there is more current information on the OSHA website. 
 
Q: If we have questions about individual drugs (e.g., why is oral carbamezpine on the list), who 
should we send them to?     
A: Please send questions to veda.mccall@LNI.wa.gov and they will be forwarded to NIOSH. 
 




