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Safety Tip of the Month! 

Before using, do thorough 
visual checks of the condition 
of a ladder or scaffold.  Don’t 
put yourself at risk of injury by 
using defective or damaged 
equipment. 

 Upcoming Electrical Stakeholders Meetings 
Stakeholder meetings will run through June 2008 at the locations 
listed below.  It is important for you to stay up to date with changes 
that might affect you.  You have an opportunity to get your questions 
answered and give the Electrical Program your valued input when 
you attend a stakeholder meeting.  Please join us at 6:00 p.m., at 
one of the remaining stakeholder meetings near you. 

2008 Remaining Stakeholder Meetings 
May 20 3001 W. Broadway, Moses Lake May 21 Walla Walla University, CTC Room 105, 

Walla Walla 
May 21 Cowlitz County PUD, 961 12th St., Longview May 22 Pacific Power Auditorium, 500 North Keys 

Rd, Yakima 
  June 11 Hampton Inn, 3985 Bennett Dr, Bellingham 

 Electrical Equipment Must Meet Manufacturing Safety Standards 
RCW 19.28.010 requires all materials, devices, appliances, and equipment under the jurisdiction of the 
electrical law must be “of a type that conforms to applicable standards or be indicated as acceptable by 
the established standards of any electrical product testing laboratory which is accredited by the 
department.”  There is nothing new about the requirement that electrical equipment be manufactured to 
appropriate safety standards, it’s been in Washington Law for over forty years.  OSHA and most states 
have similar requirements, but many states lack the resources to strictly enforce them. 

There are many quality manufacturing firms that get their products certified (and identified, marked, or 
labeled) by third-party product testing laboratories and safety standards experts.  However, there are 
product manufacturers willing to sell untested, electrical products to unsuspecting and uninformed 
customers.  This questionable business practice may give additional profit and competitive advantage to 
the manufacturer, but it unfairly places the burden of proof of electrical safety on the consumer or end 
user. 

The electrical contractor and installer would best serve their customers by making them aware of these 
requirements as early as possible in the design and planning stage of a project.  Preventing the purchase 
of equipment that is not tested or evaluated for electrical safety leaves a better impression with your 
customer and can prevent costly delays at the end of the project. 

 Emergency Rules And 2008 NEC Code Update Classes 
Due to previous requirements in chapter 296-46B WAC, 2008 NEC continuing education courses 
submitted to the department have all been approved in the “industry related” category only.  A rule 
revision effective May 1, 2008, will allow us to accept 2008 NEC-based courses in the “code update” 
category.  On that date, we will begin approving 2008 NEC “code update” course submittals. 

We will also change the status of the previously approved 2008 NEC-based courses from “industry 
related” to “code update” in the continuing education database.  If you previously attended one of the 
2008 NEC “industry related” classes, its status in your continuing education records will be changed to 
“code update.”  You can verify this change in your records by looking at your continuing education 
records online.  Go to:  https://fortress.wa.gov/lni/bbip/.  Choose to search by your Name or License 
Number then left click on your certificate number.  Scroll to the bottom of your information page to view 
your continuing education records. 

 Installing Satellite Systems 
Some of the most common questions we get about telecommunications installations involve customer 
satellite dish and conventional antenna systems receiving a telecommunications service provider’s signal. 

All satellite receiving equipment is on the customer side of the telecommunications network demarcation 
point and under the jurisdiction of RCW 19.28.400 and .420.  Because of federal law, satellite system 
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installations are exempt from permitting and inspection.  The telecommunications laws were passed by 
the legislature in 2001, to address increasing instances where the safety of buildings and the people 
occupying them was being degraded by poor telecommunications work.  The department and city 
jurisdictions were finding serious problems, especially with fire wall penetrations and cable supporting.  
The legislation established a minimum level of regulation to address these types of problems. 

A telecommunications contractor license is required for firms that do any work on satellite systems, 
including all or part of the dish (antenna) installation, cabling from the dish to the structure, and 
installation of the necessary conductors and interface equipment in or on the building.  Any individual or 
firm found working on a satellite system without a telecommunications contractor or appropriate electrical 
contractor license is in violation of the contracting laws and may be issued a civil penalty of up to $10,000 
per day per violation. 

 Grounding Communications Circuits 
NEC 800.100 contains the grounding requirements for communications circuits.  The metallic parts of 
cable sheaths and primary protectors must be grounded per NEC 800.100(A) through (D).  The 
requirements for electrodes used to ground communications circuits are in NEC 800.100(B). 

NEC 800.100(B)(1) must be used for buildings that have a grounding means.  Any building that has an 
electrical circuit will have a grounding means.  There are seven options for the electrode.  If available at 
the building, one of the seven must be used.  “Available” means the means for grounding exists.  Driving 
a ground rod solely for the communications circuits, in this case, is not allowed.  The bonding jumper 
must be run to one of these electrodes, even if it is across the building. 

NEC 800.100(B)(2) must be used for buildings that have no grounding means.  The first option for an 
electrode in this case is either: metal underground water pipe, metal frame of the building, concrete 
encased electrode, or ground ring installed as required in NEC 250.52(A)(1), (2), (3), or (4).  If the 
building has none of these electrodes installed, the electrode may be an effectively grounded metal 
structure, or to a ground rod or pipe not less than 5’ in length and ½” in diameter.  See NEC 
800.100(B)(2)(2) for more installation details. 

If separate electrodes are used, the electrodes must be bonded with a minimum 6 AWG copper jumper 
(NEC 800.100(D)).  The connections to all grounding electrodes must comply with NEC 250.70.  The 
grounding or bonding conductor must be connected to the building service’s grounding electrode. 

The grounding conductor connecting the communications equipment to the electrode must be a minimum 
14 AWG copper.  Specific requirements for the grounding conductor installation are in NEC 800.100(A). 

 Luminaire Ballast Disconnects 
We need to provide consistency in the enforcement of NEC 410.73(G) regarding the requirement for 
disconnects for fluorescent luminaire ballasts.  Specifically, we were asked “Do I need to install a ballast 
disconnect when I am replacing an existing ballast in an existing luminaire with an electronic ballast as 
part of an energy upgrade project?” 

Only new luminaires installed in areas that do not meet one of the five exceptions to NEC 410.73(G) will 
be required to be equipped with ballast disconnects as required in NEC 410.73 (G).  Existing luminaires 
installed prior to January 1, 2008 will not be required have a ballast disconnect installed when the ballast 
is changed with a like-in-kind replacement or replaced with an energy-efficient ballast or otherwise 
retrofitted. 

 Electrical Question of the Month 
This Month’s Question:  A medical device approved under US Public Law No. 94-295, 90 Stat. 539: 
A) is exempt from inspection of the supply circuit, B) is required to be listed, C) is compliant with state 
electrical laws (RCW 19.28), D) must be serviced by a certified electrician. 

April’s Question:  The electrical inspector has the right, at all hours, to enter a building in the discharge 
of his or her official duties.  Answer:  False [RCW 19.28.101(4)] 
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